Thursday 28 April 2011

Mis on YFU

YFU (Youth for Understanding) on rahvusvaheline õpilasvahetuse organisatsioon, mis loodi 60 aastat tagasi,  kui esimene vahetusõpilane läks Saksamaalt Ameerikasse (1951.aastal). Hetkel tegutseb YFU üle 60 riigis, sealhulgas ka Eestis, kus on väga tegus organisatsioon.
Eestis sai kõik alguse siis, kui kaks eestlannat läksid mingi sõbra (ta oli elanud Rootsis ja olnud vahetusõpilane USAs ning siis Eestisse kolinud) soovitusel vahetusõpilaseks Taani. Tagasi tulles lõid nad Eesti YFU(1993),  mis tegutseb praeguseni. YFU Eesti kontorid asuvad Tallinnas ja Tartus. Eesti YFU võtab vastu sisse tulevaid õpilasi ja ka saadab neid välja. Hetkel saab minna Eesti kaudu 36 riiki (nüüd vist 37, kuna keegi taotles Liechtesteini).
Riike, kus Eesti vahetusõpilased pole veel käinud, saab ka taotleda. Uude riiki minejatele antakse lisaks ka mingi toetus või stipendium, kuid peab arvestama teistsuguste puudujääkidega, näiteks: seal ei ole vb hästi tegutsev organisatsioon, ei pruugi sattuda sobivasse perekonda (sinu iseloomu ja harjumusi vaadatakse vähem, kuna vahetusperekondi pole palju), tugiisikut ei pruugi olla ja kõike muud. Ise soovitan minna sinna, kus ikka keegi käinud on.
YFU on keskkooli baasil, st YFU  kaudu saavad õpilased õppida keskoolis, mitte põhikoolis ega ülikoolis. Järelikult on vanusepiirang, mis oleneb riigist, aga üldiselt 15-18. Kui oled vanem on võimalus ka mingi eriprogramm.
YFU on mittetulunduslik organisatsioon st, et põhineb vabatahtlikel, keda juhatab seitsmeliikmeline juhtkond. Mittetulunduslik tähendab ka seda, et makse ei pea maksma (kui maksad vahetusaasta raha-tulumaks vms) või on need soodsamad.
Vahetusprogrammid maksavad suht palju. Kõige odavam on Moldova 4409.90 eurot (Eesti raha järgi siis 69 000 krooni) ja kõige kallim USA, Austraalia,Uus-Meremaa, Kanada 7349,84 eurot(115 000). Minu esialgne valik oli Uus-Meremaa, aga see läks mõttest, kuna see oli väga kallis. Otsustasin Ladina-Ameerika kasuks, mis oli 15 000 krooni odavam. Nüüd kui  valmistun vahetusõpilaseks saamiseks,siis see Argentiina tundub sama kallis kui NZ, sest Argentiinasse peab väga palju tegema vaktsiine.
Osalemistasust  läheb 25% kindlustusse ja sõitu, 50% vahetusmaal  olemiseks(seminarid, sealne YFU organistatsioon), 20% YFU Eestile, 2% rahvusvahelistele organisatsioonidele ja ülejäänud stipendiumi fondi.

Stipendiumi saavad taodelda ainult Euroopasse minevad õpilased (niuks  niuks) ja ka need, kes lähevad esimest korda riiki, kus pole varem vahetusõpilasi Eestist käinud. Summad olid suht suured, et kataks umbes 1/3. Võib tunduda, et 1/3 on väiksem  2/3,  aga võta teadmiseks, et iga väiksemgi toetus on hea.
Üleskutse kõigile,  kes tahavad oma elu huvitavaks elada.

SINA NOOR, AKTIIVNE JA LÕBUS INIMENE, TÄIDA NÜÜD OMA TAOTLUSANKEET YFU KODUKALT JA ELA OMA ELU HUVITAVAKS.

väike ütlus: julgete päralt on maailm!!!









Need, kes ei saa vahetusõpilasteks minna, siis on ka võimalus hakata VABATAHTLIKKUKS, TUGIISIKUKS VÕI VAHETUSPEREKONNAKS .
Tehke seda ennem kui kõik maha sureme, maailmalõpp saabub varsti ( issi arvates- iga päev räägib,et ma ikka sinna ei läheks) NBNBNB.

Nii oli lühikas YFUst. Siit rohkem infot



No comments:

Post a Comment